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November 27, 2023 

BY ELECTRONIC MAIL DELIVERY 

Arizona Citizens Clean Elections Commission 
1110 W. Washington St., Suite 250 
Phoenix, AZ 85007 

Re: Advisory Opinion Request 

Dear Commissioners: 

Pursuant to Rule R2-20-808 adopted by the Arizona Citizens Clean Elections Commission 
(“Commission”), we seek an advisory opinion on behalf of the Democratic Legislative Campaign 
Committee and The PAC for America’s Future (each individually, a “Donor” and collectively, 
“Donors”).  

I. Factual Background

Donors are organized under section 527 of the Internal Revenue Code. As national organizations 
focused on electing candidates to legislative office, Donors have registered political committees 
in multiple states in accordance with state campaign finance rules. To comply with applicable 
federal and state rules, Donors segregate funds in different bank accounts based on money type 
(individual v. organizational), amount (some jurisdictions have contribution limits), and other 
factors (some donors place restrictions on their funds). 

Each Donor intends to make one or more monetary contributions in excess of $25,000 to a 
covered person to fund campaign media spending to influence the election of a state legislative 
candidate during the 2024 election cycle. Each Donor plans to make the contributions from more 
than one of their bank accounts; for ease of reference in this opinion, we will refer to these as 
Accounts A, B, and C. Donors will not make these contributions with funds restricted for use 
outside of Arizona elections. Donors will opt in to having their contributions used for campaign 
media spending in response to the notice required by A.R.S. § 16-972(B).  

Donors seek guidance regarding which original monies they must disclose to a covered person in 
response to a § 16-972(D) request and, assuming the Donors do not themselves qualify as covered 
persons, seek confirmation that they are not required to send § 16-972(B) opt-out notices to their 
own contributors. 
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II. Discussion/Questions Presented 
 

1. Do one or more of the following methods of disclosing original monies satisfy 
Donors’ obligations under Arizona law? 

 
Donors have reviewed the rules promulgated by the Commission, comments submitted in 
response to the proposed rules, and the Commission staff memorandum in response to the 
comments. One comment, submitted by a law firm, asked the Commission to specify that “any 
reasonable accounting system” may be used by a donor to determine its compliance with R20-20-
801(C). The Commission staff rejected this request, concluding that “this additional regulation 
would unnecessarily burden donors and raise potential compliance and enforcement costs.” The 
Commission staff noted that the requirement for donors to maintain a “record keeping system to 
track transactions” and “the statutory bar on structuring transactions illegally provide flexibility to 
donors but require them to act reasonably.”  
 
Donors now wish to confirm that one or more of their proposed methods of disclosing original 
monies complies with this standard. As stated above, each Donor plans to make the contributions 
from more than one of their bank accounts. To make the analysis easier, for each Donor we are 
asking the Commission to opine on a proposed $100,000 contribution that would come from three 
different bank accounts: $50,000 from Account A, $30,000 from Account B, and $20,000 from 
Account C. There are three potential ways that Donors could reply to an A.R.S. § 16-972(D) 
request seeking disclosure of the original monies comprising the contribution.  
 
Donors believe that all three methods comply with Arizona law and are asking the Commission to 
confirm that it agrees. If the Commission believes that one or more methods complies and one or 
more methods does not comply, Donors ask that the Commission specify which method(s) 
comply and which method(s) do not. 
 

• Method #1: Disclose original monies using a first-in-first-out (FIFO) or last-in-first-out 
(LIFO) accounting methodology for each account from which the contribution came. 
Donor would disclose the first-in or last-in original monies totaling $50,000 from Account 
A, $30,000 from Account B, and $20,000 from account C. To the extent that the original 
monies attributed to a source was $2,500 or less, the source would not be disclosed; such 
unitemized donations would be aggregated with the source being described as 
“unitemized.” In addition, Donor would not “double count” any source of funds; once any 
original monies were disclosed as the source of a contribution in response to a § 16-
972(D) request, they would not be disclosed as the source of any subsequent contribution 
in response to a § 16-972(D) request. 
 

• Method #2: Disclose original monies from each account from which the contribution 
came, without regard to first-in or last-in order of receipt. Donor would disclose original 
monies totaling $50,000 from Account A, $30,000 from Account B, and $20,000 from 
account C, limited to original monies received during the current election cycle, but 
without regard to the order of receipt. To the extent that the original monies attributed to a 
source was $2,500 or less, the source would not be disclosed; such unitemized donations 
would be aggregated with the source being described as “unitemized.” In addition, Donor 
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would not “double count” any source of funds; once any original monies were disclosed as 
the source of a contribution in response to a § 16-972(D) request, they would not be 
disclosed as the source of any subsequent contribution in response to a § 16-972(D) 
request. 

 
• Method #3: Disclose original monies from any of the three accounts, without regard to 

how much was contributed from each account (again, limited to original monies received 
this election cycle). For example, Donor could disclose $100,000 in original monies from 
Account A; or Donor could disclose $50,000 in original monies from Account B and 
$50,000 in original monies from Account C; or Donor could disclose $75,000 in original 
monies from Account A, $15,000 in original monies from Account B, and $10,000 in 
original monies from Account C. To the extent that the original monies attributed to a 
source was $2,500 or less, the source would not be disclosed; such unitemized donations 
would be aggregated with the source being described as “unitemized.” In addition, Donor 
would not “double count” any source of funds; once any original monies were disclosed as 
the source of a contribution in response to a § 16-972(D) request, they would not be 
disclosed as the source of any subsequent contribution in response to a § 16-972(D) 
request. 

 
Proposed answer: Yes. All three reporting methods are reasonable methods for disclosing 
original monies and therefore comply with the statute. 
 
A.R.S. § 16-972(D) reads as follows:  
 

Any person that donates to a covered person more than $5,000 in traceable monies in an 
election cycle must inform that covered person in writing, within ten days after receiving a 
written request from the covered person, of the identity of each other person that directly 
or indirectly contributed more than $2,500 in original monies being transferred and the 
amount of each other person’s original monies being transferred. If the original monies 
were previously transferred, the donor must disclose all such previous transfers of more 
than $2,500 and identify the intermediaries. The donor must maintain these records for at 
least five years and provide the records on request to the commission.1 

 
Rule R2-20-801(C) reads as follows: 
 

In response to a request pursuant to A.R.S. § 16-972(D), a person must inform that covered 
person in writing, the identity of each other person that directly or indirectly contributed 
more than $2,500 in original monies being transferred and the amount of each other 
person’s original monies being transferred up to the amount of money being transferred to 
the requesting person.2  

 
Rule R2-20-803(A) reads as follows: 
 

Before a covered person may use or transfer a donor’s monies for campaign media 
 

1 A.R.S. § 16-972(D) (emphasis added). 
2 Ariz. Admin. Code R2-20-801(C) (emphasis added). 
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spending, the donor must be notified in writing that the monies may be so used. The 
covered person must give the donor an opportunity to opt out of having the donation used 
or transferred for campaign media spending.3  

 
First, R2-20-801(C) expressly provides that A.R.S. § 16-972(D) requires disclosure only “up to 
the amount of money being transferred to the requesting person.”4 Therefore, if Donor contributes 
$100,000 to a covered person, Donor is only required to account for $100,000 in incoming 
donations in its response to a § 16-972(D) request. 
 
Second, in recommending adoption of the proposed rules, the Commission staff advised that “the 
statutory bar on structuring transactions illegally provide[s] flexibility to donors but require[s] 
them to act reasonably.”5 The proposed disclosure methods are objectively reasonable. They 
disclose original monies provided to Donor in an aggregate amount equaling the contribution to 
the covered person, they only disclose original monies provided to Donor in the current election 
cycle, and they avoid any double counting. In fact, each of Donors’ proposed compliance methods 
would comply with a similar Minnesota statute that prescribes a methodology by which donors to 
independent expenditure committees may comply with the requirement to disclose underlying 
contributors:6 
 

(c) To determine the amount of membership dues or fees, or donations made by a person 
to an association and attributable to the association’s contribution to the independent 
expenditure or ballot question political committee or fund, the donor association must: 

(1) apply a pro rata calculation to all unrestricted dues, fees, and contributions 
received by the donor association in the calendar year; or 
(2) as provided in paragraph (d), identify the specific individuals or associations 
whose dues, fees, or contributions are included in the contribution to the 
independent expenditure political committee or fund. 

 
(d) Dues, fees, or contributions from an individual or association must be identified in a 
contribution to an independent expenditure political committee or fund under paragraph 
(c), clause (2), if: 

(1) the individual or association has specifically authorized the donor association 
to use the individual’s or association’s dues, fees, or contributions for this purpose; 
or 
(2) the individual’s or association’s dues, fees, or contributions to the donor 
association are unrestricted and the donor association designates them as the 
source of the subject contribution to the independent expenditure political 
committee or fund. 

 
(e) After a portion of the general treasury money received by an association from a person 
has been designated as the source of a contribution to an independent expenditure or ballot 

 
3 Id. R2-20-803(A). 
4 Id. R2-20-801(C).  
5 See Memorandum from Thomas Collins to Arizona Citizens Clean Election Commissioners regarding Voter’s Right 
to Know Act Rules (Aug. 22, 2023) at 2. 
6 Minn. Stat. Ann. § 10A.27, subd. 15(c)-(e) (emphasis added). 
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question political committee or fund, that portion of the association’s general treasury 
money received from that person may not be designated as the source of any other 
contribution to an independent expenditure or ballot question political committee or fund. 

 
Echoing the statute, the Minnesota disclosure form notes that “[a] contribution may be attributed 
to specific donors if the donor has specifically authorized the association to use that donor’s dues 
or donations for independent expenditure purposes or, absent specific authorization, the 
association designates specific donors’ dues or donations as the source of the contribution to the 
independent expenditure political committee or fund” and expressly permits donor organizations 
to include unitemized amounts in accounting for the total amount contributed.7 The fact that each 
of Donors’ proposed methods would comply with another state’s analogous disclosure regime 
evinces the reasonableness of each method.8 
 
For these reasons, we ask the Commission to confirm that each proposed method complies with 
A.R.S. § 16-972(D) and Rules R2-20-801(C) and R2-20-803(A). 
 

2. If Donors do not engage in campaign media spending themselves, are they required to 
send opt-out notices to their own contributors? 

 
Proposed answer: No. The statute and rules merely require the opt-out notice to be sent from a 
covered person to the covered person’s donors. There is no requirement that a donor send opt-out 
notices to its own donors.  
 
A.R.S. § 16-972(B) reads as follows:  
 

Before the covered person may use or transfer a donor’s monies for campaign media 
spending, the donor must be notified in writing that the monies may be so used and must be 
given an opportunity to opt out of having the donation used or transferred for campaign 
media spending.9 

 
Rule R2-20-803(A) reads as follows:  
 

Before a covered person may use or transfer a donor’s monies for campaign media 
 

7 Minnesota Campaign Finance Board, 2022 Disclosure Statement for Corporations and other Unregistered 
Associations Contributing to Independent Expenditure Committees and Funds, 
https://cfrlite.cfb.mn.gov/pdf/forms/cf_reports/2022_IEPCF_Underlying_Disclosure.pdf.  
8 The LIFO/FIFO method is also expressly contemplated in guidance issued by the Federal Election Commission and 
the Michigan Secretary of State. In advisory opinions, the Federal Election Commission has opined that “the 
Commission has identified certain accounting methods as reasonable. In Advisory Opinion 2006-6 (Busby), the 
Commission identified the method described in 11 CFR 110.3(c)(4), which is known as the ‘first in, first out’ method, 
as a reasonable accounting method. In Advisory Opinion 2004-45 (Salazar), the Commission determined that the ‘last 
in, first out’ accounting method was reasonable.” FEC Adv. Op. 2006-38 (Casey), 
https://www.fec.gov/files/legal/aos/2006-38/2006-38.pdf. Likewise, the Michigan Secretary of State has opined that 
“[e]xpenditures to Michigan candidates, PACS, Political Party Committees or Ballot Question Committees may be 
made directly from the committee’s out-of-state account and reported through the LIFO accounting method or any 
other reasonable accounting method.” Mich. Bureau of Elections, Appendix K: Out of State Groups, 
https://mertsplus.com/mertsuserguide/index.php?n=MANUALS.AppendixK. 
9 A.R.S. § 16-972(B). 

https://cfrlite.cfb.mn.gov/pdf/forms/cf_reports/2022_IEPCF_Underlying_Disclosure.pdf
https://www.fec.gov/files/legal/aos/2006-38/2006-38.pdf
https://mertsplus.com/mertsuserguide/index.php?n=MANUALS.AppendixK
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spending, the donor must be notified in writing that the monies may be so used. The 
covered person must give the donor an opportunity to opt out of having the donation used 
or transferred for campaign media spending.10 

 
The other subsections of Rule R2-20-803 detail the contents, format, and timing of the opt-out 
notices. Neither the statute nor rule require any person other than the covered person to send opt-
out notices to donors. Rule R2-20-813(B) permits but does not require a person who is not a 
covered person to provide the opt-out notice to another person who has contributed original monies 
before transferring the monies to a covered person.11  
 
Requiring donors to send opt-out notices to their own donors would be unworkable in practice. 
Under such a regulatory scheme, each nested donor that transferred traceable monies would be 
required to send opt-out notices to their donors, some of which might face the same obligation. 
This “Russian nesting doll” situation would lead to covered persons having to wait far longer than 
21 days prior to engaging in constitutionally protected speech. The Commission should confirm 
that A.R.S. § 16-972 and R2-20-803 do not require donors to covered persons to send opt-out 
notices to their own underlying contributors. 
 
 
Very truly yours,  
 
Jonathan S. Berkon 
G. Meredith Parnell 
Counsel to The PAC for America’s Future and Democratic Legislative Campaign Committee 

 
10 Ariz. Admin. Code R2-20-803(A) (emphasis added). 
11 Id. Rule R2-20-813(B) (“A person who is not a covered person may provide the notice prescribed by A.R.S. § 16-
972(B) to another person who has given that person monies before transferring monies or making an in-kind donation 
to a covered person.”) (emphasis added). 
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