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State of Arizona 
Citizens Clean Elections Commission 

1110 W. Washington St. - Suite 250 - Phoenix, Arizona  85007 - Tel (602) 364-3477 
Fax (602) 364-3487 - www.azcleanelections.gov 

January 25, 2024  
Advisory Opinion 2024-01 

Jonathan S. Berkon 
G. Meredith Parnell
Elias Law Group LLP
10 G St. NE, Suite 600
Washington, D.C. 20002

We are responding to your advisory opinion request on behalf of the Democratic 
Legislative Campaign Committee concerning whether certain actions the 
Committee intends to take in support of legislative candidates in Arizona constitute 
campaign media spending under the Voter’s Right Know Act (the “Act” or the 
“VRKA”), A.R.S. §§ 16-971 to 16-979. 

Questions Presented1 

1) Does a monetary donation by an organization to a political party in
Arizona constitute campaign media spending under the Act? 

2) When an organization spends money researching, polling, or on data
analytics does that constitute campaign media spending if it is done solely for 
“internal” projects?  

3) Does making an in-kind donation of research, polling or data analytics
constitute campaign media spending if the recipient of the in-kind donation 
engages in campaign media spending?   

1 The questions presented have been rephrased from the request to better reflect the issues raised 
by the Advisory Opinion Request.    
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Commission Response 
Question 1 
A donation of money to a political party is not itself campaign media 

spending.  The party has reporting requirements under the Act if it is a covered 
person.  

Question 2  
Research, polling and data analytics done only for an organization’s internal 

use are not campaign media spending if those actions are not taken in preparation 
or conjunction with other campaign media spending.  

Question 3 
Spending money on an in-kind donation in preparation or in conjunction 

with another entity’s campaign media spending is not campaign media spending, 
but is traceable money that must be reported by the covered person if used to 
enable campaign media spending, including the donor and the original source of 
funds.  

Background 

The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received 
November 27, 2023 (Advisory Opinion Request or “AOR”) and publicly available 
information.   

The Democratic Legislative Campaign Committee (DLCC or Committee) is 
“organized under section 527 of the Internal Revenue Code.” AOR at 1. It is a 
“political organization” for tax purposes. See 26 U.S.C. § 527 (e)(1)(“The term 
‘political organization’ means a party, committee, association, fund, or other 
organization (whether or not incorporated) organized and operated primarily for 
the purpose of directly or indirectly accepting contributions or making 
expenditures, or both, for an exempt function.”). Such organizations are generally 
exempt from income taxes. 26 U.S.C. § 527(a).2  

In order “[t]o effectuate its purpose of electing Democrats to state legislative 
offices,” the Committee states that it intends to take three actions. AOR at 1. First, 
it intends to make financial contributions to the Arizona Democratic Party 
(“ADP”). Id. Second, it intends to spend money to hire one or more consultants to 

2 In its AOR, the Committee asserts that it is not subject to political committee registration in 
Arizona. See A.R.S. § 16-905.  While this opinion acknowledges this assertion, the Committee 
may not rely on that acknowledgment for any other purpose or with any Arizona filing officer or 
enforcement officer.  
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perform research, polling, and data analytics related to legislative elections to be 
used for its own “internal planning purposes.” Id. at 1-2. Finally, the Committee 
plans to make in-kind donations for research, polling, and data analytics to other 
persons engaged in campaign media spending. Id. at 3. The value of its cash, 
spending and in-kind donations will “exceed $25,000 per legislative election that 
the DLCC seeks to influence during the 2023-2024 cycle.” Id. at 2. 

The Committee represents that it will neither spend money on nor accept in-
kind donations to pay for any activities defined under the Act as campaign media 
spending. Id.   

Legal analysis  

Voters passed the VRKA as Proposition 211 at the 2022 General Election 
and it was certified by Governor Doug Ducey in December 2022. The Act provides 
for reports by covered persons, that is, “any person whose total campaign media 
spending or acceptance of in-kind contributions to enable campaign media 
spending, or a combination of both, in an election cycle is more than $50,000 in 
statewide campaigns or more than $25,000 in any other type of campaigns.” A.R.S. 
§ 16-971(7)(a). “For the purposes of [the VRKA], the amount of a person's
campaign media spending includes campaign media spending made by entities
established, financed, maintained or controlled by that person.” Id.

When those spending thresholds are reached, covered persons must file 
reports that disclose the original sources of their funding as well other information. 
Reports include the identity of each donor of original monies who contributed, 
directly or indirectly, more than $5,000 of traceable monies or in-kind 
contributions for campaign media spending during the election cycle to the covered 
person and the date and amount of each of the donor’s contributions, the identity of 
each person that acted as an intermediary and that transferred, in whole or in part, 
traceable monies of more than $5,000 from original sources to the covered person 
and the date, amount and source, both original and intermediate, of the transferred 
monies, and the identity of each person that received from the covered person 
disbursements totaling $10,000 or more of traceable monies during the election 
cycle and the date and purpose of each disbursement. A.R.S. § 16-973(A)(6), (7), 
(8). Traceable monies under the Act includes “[m]onies used to pay for in-kind 
contributions to a covered person to enable campaign media spending.” A.R.S. § 
16-971(18)(b).
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Question 1 
The first question presented by the AOR concerns whether a donation of 

money by the Committee to a state political party is itself campaign media 
spending. Merely donating money to a political party is not campaign media 
spending. The party is subject to reporting requirements under the Act if it is a 
covered person that engages in campaign media spending.  

Question 2 
The next question presented by the AOR is whether the Committee’s plan to 

spend money on research, polling and data analytics only for internal use is 
campaign media spending.  

Campaign media spending is a defined term under the Act that “[m]eans 
spending monies or accepting in-kind contributions to pay for any of the 
following”:  

(i) A public communication that expressly advocates for or against the
nomination, or election of a candidate.
(ii) A public communication that promotes, supports, attacks or
opposes a candidate within six months preceding an election
involving that candidate.
(iii) A public communication that refers to a clearly identified
candidate within ninety days before a primary election until the time
of the general election and that is disseminated in the jurisdiction
where the candidate's election is taking place.
(iv) A public communication that promotes, supports, attacks or
opposes the qualification or approval of any state or local initiative or
referendum.
(v) A public communication that promotes, supports, attacks or
opposes the recall of a public officer.
(vi) An activity or public communication that supports the election or
defeat of candidates of an identified political party or the electoral
prospects of an identified political party, including partisan voter
registration, partisan get-out-the-vote activity or other partisan
campaign activity.
(vii) Research, design, production, polling, data analytics, mailing or
social media list acquisition or any other activity conducted in
preparation for or in conjunction with any of the activities described
in items (i) through (vi) of this subdivision.

A.R.S. § 16-971(2)(a). 
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Section 16-971(2)(a)(vii) specifically addresses research, polling and data 
analytics. It provides that these actions are campaign media spending if they are 
“conducted in preparation for or in conjunction with any of the activities described 
in items (i) through (vi) of this subdivision.” See also Ariz. Admin. Code § R2-20-
801(B) (addressing requirement that expenses under 16-972(a)(7)(vii) are not 
campaign media spending unless conducted “in preparation for or in conjunction 
with” other activities listed in the definition of campaign media spending).   

As is apparent from the language in this definition, most campaign media 
spending involves “public communication.” Public communication “[m]eans a 
paid communication to the public by means of broadcast, cable, satellite, internet 
or another digital method, newspaper, magazine, outdoor advertising facility, mass 
mailing or another mass distribution, telephone bank or any other form of general 
public political advertising or marketing, regardless of medium.” A.R.S. § 16-
971(17)(a).  

Campaign media spending also includes “activit[ies] . . . that support[] the 
election or defeat of candidates of an identified political party or the electoral 
prospects of an identified political party, including partisan voter registration, 
partisan get-out-the-vote activity or other partisan campaign activity” are 
“campaign media spending.” A.R.S. § 16-971(2)(a)(vi).   

The Committee, by the terms of its AOR request, states that the spending it 
contemplates for research, polling and data analytics is to “effectuate its purpose of 
electing Democrats to state legislative offices” although it also asserts that such 
spending is for “internal planning purposes.” AOR at 1-2. The Act does not 
contemplate that purely internal planning by an organization is campaign media 
spending. However, where the organization’s express reason for being (including 
its chosen tax status) is electing partisan candidates to office, the organization may 
face additional concerns and should ensure such spending is actually for internal 
planning purposes and not used to prepare, or in conjunction with, other campaign 
media spending.  However, provided that the Committee’s activities are in fact 
“internal” and not in preparation for or in conjunction with public communications 
under the act or “activity. . . that supports the election or defeat of candidates of an 
identified political party or the electoral prospects of an identified political party,” 
A.R.S. § 16-971(2)(a)(vi), these actions would not be campaign media spending.  
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Question 3 
Finally, the Committee asks the Commission to confirm that an in-kind 

donation of research, polling or data analytics to another person who does engage 
in campaign media spending is not campaign media spending itself.  

As explained above, [r]esearch . . . polling, [and] data analytics . . . 
conducted in preparation for or in conjunction with any of the activities [defining 
campaign media spending]” is campaign media spending. A.R.S. § 16-
971(2)(a)(vii).  While it is true, as the AOR notes (at 5) that the statute makes 
acceptance of such services by another person campaign media spending by the 
other person, the definition also states that the spending itself can be campaign 
media spending. A.R.S. § 16-971(2)(a). The statute resolves this tension by the 
way it defines this specific transaction. “Monies used to pay for in-kind 
contributions to a covered person to enable campaign media spending[,]” are 
‘[t]raceable monies.’” A.R.S. § 16-971(18)(b). Consequently, spending of this kind 
is not campaign media spending, but the in-kind donation, the donor and the 
original sources of funds must be disclosed by the donor to the covered person on 
request and reported by the covered person if the in-kind donation of research, 
polling, or data analytics is used for campaign media spending and the thresholds 
in the Act are met. A.R.S. § 16-973(A)(6)-(7).  

Conclusion 
A Commission advisory opinion “may be relied upon by any person 

involved in the specific transaction or activity with respect to which such advisory 
opinion is rendered, and any person involved in any specific transaction or activity 
which is indistinguishable in all its material aspects from the transaction or activity 
with respect to which such advisory opinion is rendered.” Ariz. Admin. Code § 
R2-20-808(C)(3). A “person who relies upon an advisory opinion and who acts in 
good faith in accordance with that advisory opinion shall not, as a result of any 
such act, be subject to any sanction provided in Chapter 6.1 of Title 16.” Id. at 
(C)(4). Advisory opinions may be affected by later events, including changes in 
law.  

Sincerely, 

Mark S. Kimble 
Chair  
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